Followers

Auto Backlink

.:: Laydee_N Baby Boo ::.

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, September 5, 2010

MUST WATCH...


Motivation Entry for everyone!!!!!
Must watch... at least once..



Thanks for watching... please come again. 
nggeeee... ni saya kutip kat FB my sis. "pengutip" btol la laydee_n ni kan... hahhahaa... 
Tapi ni memang MESTI dikutip..... untuk tontonan ramai sebagai motivasi diri.
terutamanya orang macam saya ni.

Buat apa-apa pun tak pernah sukses terus....
Kalau tak gagal berkali-kali, memang bukan saya la tuh.
Mesti confirm koman-koman ada sekali tersungkur...

 Dari kecik sampai besar.. memang asyik menyusah orang jer.
tu yang saya selalu dengar dari mulut mummy laa..
heee.. tapi saya buat dunno jer. 
kalau ambik hati sangat.. dah lama terjun kolam. :p
nak terjun bangunan tak berani... gayat plak. hahahahha
Tapi nak cakap tak pernah ambik hati.. tipu gak la.. kekadang TERasa gak..
Sedih.. tapi saya tak simpan lama. 
Kekadang bila saya gagal... ada masanya saya rasa TERsangat la lemah...
Rasa macam tak mampu dah nak buat aper.. tapi difikir-fikir, sampai bila saya nak terus kat bawah??

So... saya mula belajar dari pengalaman.. Jatuh memang SAKIT.
Tapi melihat orang maju jauh dari kita... adalah lebih MENYEDIHKAN.
Tak kisah la berapa banyak masa yang kita ambik untuk berdiri semula..
Asalkan kita mampu berdiri dan teruskan perjalanan kita hingga ke Garisan Penamat!!
Ya.. sesetengah orang akan memandang rendah kepada orang yang terakhir sampai....
But it's doesn't MATTER.. At least you have the strength to GET UP!!
Memang dah lumrah... ada menang.. ada kalah..
What to do.. that is how thing work. 
Dalam video atas tu... takde tangan.. takde kaki.. boleh jer bangun balik..
"IF I FAIL, I TRY AGAIN AND AGAIN AND AGAIN..
THE HUMAN SPIRIT CAN HANDLE MUCH MORE THAN WE REALIZE..   IT MATTERS HOW YOU ARE GOING TO FINISH..
ARE YOU GOING TO FINISH STRONG?"

Dulu.. lepas SPM, saya sambung belajar kat langkawi - KOLEJ LAGENDA..
MAY 2001- MAY 2002
disebabkan masalah keluarga yang tak leh nak elak.. my mum suruh saya balik Sarawak.
Then.. Masuk Politeknik Kuching jurusan sama ( DIP. elektrik & elektronik)
DEC 2002 - DEC 2003.... QUIT FAILED my 2nd SEM!!
Can't stand the pressure from my family... I ran away from my father.
Zaman remaja saya memang penuh dugaan.. membesar dalam keluarga yang bercerai berai.
Then my mum datang jumpa saya, pujuk saya sambung balik belajar.
Masa tu otak belum tentu center lagi... Rasa malu dengan kawan-kawan.
Nak sambung... haiya.. member lain dah masuk sem 4 saya bru nak masuk balik sem 1..
hahhaha.. "TAK NAK ahhh.." that was my 1st expression 
But F.Y.I, once my mum dah buat keputusan..
there's no turning back.. one GOOD thing bout her.
 My mum tak pernah kalah nyer.. so saya ikut jer.
saya masuk CIDB.. ambik intensif course 3 bulan WIREMAN GRED II (SINGLE PHASE)
LULUS PRAKTIKAL WIRING.. GAGAL PAPER TEST.. 
Sampai sekarang malas nak ambik RE-test.... :p
that was MAC 2004 - June 2004

July 2004 - June 2008
I get my into the same institute (Politeknik Kuching) and same course (Dip. Elk & elt)!
1st sem!!!! memang boring!!!
Belajar balik benda yang sama.. korang nak tau my 1st sem dulu (2002) saya dapat berapa?
saya lulus semua subject with NO "C".. paling rendah "B"
pointer 1st sem (2002) - 3.24 ; bayangkan macam mana 2nd sem bleh saya GAGAL BERHENTI.. pointer below 2.00???!!!
Dahsyat tak dahsyat laydee_n.. hahhaha
1st sem (2004)... gagal 1 subject...
repeat the class in 2nd sem...LULUS 4.00 
BUT..
salah satu subject 2nd sem.. GAGAL plak.... hahhaha
hampeh.. u know why??
gara-gara saya nak tunjuk protes kat my mum laa saya tak nak sambung belajar...  
orang lain bukan main susah nak sambung belajar nak minta lulus.. saya senang-senang jer nak 
MENGGAGALKAN DIRI
bukan takat nak menyusahkan orang.. diri sendiri pun susah.
bodoh tak bodoh saya ni?
So.. sepanjang sesi pembelajaran saya... so macam tu laaa... until my 4th sem..
Orang lain semua g praktikal.. saya dok repeat class lagi.. 4 subject.. 
kene panggil dek Ketua Jabatan Elektrik.. En. Samsuddin.(KJ)
huhuhu.. insaf la sekejap kot.. 
kene kaunseling selama 1 minggu tapi turun 2 kali jer.. masa tu ntah dajjal mana laa merasuk otak saya ni.
TERUK BETOL!!
last sesi kaunseling (2nd day).. KJ cakap.. I was in his best student list back in 2002 batch.
Saya tengok muka KJ pun sedih sangat.. saya tak dapat nak cakap aper, dulu kepala keras sangat!
Ayat last yang KJ ucapkan kepada saya
"Nadzua.. Sebelum ni saya puji student saya sebab nak bagi semangat untuk mereka.. tapi awak lain, awak memang pandai. Orang lain bersusah payah belajar untuk dapatkan A.. Tapi awak, "A" depan mata jer. Awak cuma perlu keluarkan tangan dan ambik jer "A" tu. Tapi awak suka nak ambik jalan JAUH gak.. Knaper?"
Saya langsung tak jawab soalan KJ.. KJ suruh saya simpan jer untuk diri sendiri.. maybe dia malas nak tenung lelama muka penyangak ni kot.. heeeee..
After that session.. saya mula berfikir.. kalau saya betul rasa nak berhenti.. kenapa saya tak berhenti jer.
sebab kesian dengan my mum?? tak gak.. my mum tak kisah sangat kalau saya tak nak belajar..
SO??  ntah laa.. saya pun tak tau.
Bila tengok kawan-kawan lain dah grad.. rasa malu sangat.. sedih.. sakit hati.
so saya bertekad dengan apa cara pun.. tak kisah la.. nak habiskan diploma 10 tahun ker.. janji TAMAT!
Last pointer.. 2.89 hmmmm.... sedikit menyesal dengan keputusan.
Nak buat macam mana.. dah lepas.

haa.. tu baru cerita pasal study..
Belum masalah peribadi..
Kawen 2 tahun.. then berpisah.. :(
kenangan yang paling menyedihkan..
Memang tak leh nak diungkap dengan kata-kata...
Tiada angin.. tiada ribut..
tiba-tiba dicerai.. hanya kerana hasutan keluarga yang tak berasas..
hanya Allah sahaja yang tahu..
Hampir sebulan menangis... terutamanya tiap kali tengok muka MIN.
seolah-olah hidup dalam mimpi ngeri yang tiada penghujung..
This is the SCARIEST PART IN MY LIFE...
saya tak nak MIN lalui hidup yang saya pernah lalui selama ni..
Serba kekurangan.. terutamanya kasih sayang..
sekarang, saya dah rasa KEBAS, nak nangis pun tahan dulu.. lari jauh2 ckit
saya tak nak MIN turut bersedih.
Life have to go on.. no matter what..
Dulu kalau saya jatuh.. saya jatuh sorang.. sakit pun sorang..
sekarang.. semua dah berubah.. tak leh nak pentingkan diri sendiri..
Saya  terpaksa membesarkan Min.. dan bersiap sedia untuk berdepan dengan 
apa segala persoalan yang akan bermain dalam fikiran MIN bila dia dah besar nanti..
Memang ada kalanya saya buntu.. bila menatap muka MIN.. air mata macam air hujan jer turun.
Dulu pernah terfikir nak bagi MIN kat saudara lain... tapi saya tak boleh nak berpisah dengan MIN walaupun sesaat..
Even waktu bekerja pun, saya asyik nak telefon nursery... tanya kabar MIN.
kalau outstation, apatah lagi... air mata memang dah tak leh nak tahan..
kalau ada benteng pun kat mata ni.. tetap akan pecah gak..
Saya nak MIN sentiasa ada sebelah.. sentiasa ingat kat saya..
sebab hanya dia jer pengubat hati.. 
It's amazing how a little girl can bright up the whole world... 


My Sexy Lil' Boo...

Laydee_N: Belum besar lagi nihh.. dah habis kasut I!!! Haiya.. Min, cantek sangat, mama susah nak jaga nanti. Kene standby bodyguard satu untuk MIN. 

NO MATTER HOW HARD IT IS.. TRY TO KEEP IN MIND, THERE IS NOTHING WORST THAN LYING ON THE GROUND.


1 Secreto D Amore:

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

u can do it...
Jn sedih2 lagi taw demi ur daughter Min. Geram jer Bie tengok Min nih dah pandai bergaya sakan hehehe....

.:: Laydee_N Album ::.

.:: Laydee_N GuestBook ::.